Winnaars Publicatieprijs 2023

Winnaars Publicatieprijs 2023

14 februari 2024 door Secretariaat 0 reacties

Stephan Grimmelikhuijsen, Femke de Vries en Robin Bouwman zijn met de publicatie: 'Regulators as Guardians of Trust? de winnaars van de Vide Publicatieprijs 2023. Op 13 februari is dit tijdens het Vide seminar in Utrecht bekendgemaakt en is de prijs door de vakjury uitgereikt aan de winnaars. Wij feliciteren hen van harte! 

Op dinsdag 13 februari 2024 zijn tijdens ons seminar In Utrecht de winnaars van de Vide publicatieprijs 2023 bekendgemaakt. Stephan Grimmelikhuijsen nam, mede namens Femke de Vries en Robin Bouwman, de prijs in ontvangt van de vakjury bestaande uit:

  • Patrick Kenis (Universiteit Tilburg en TIAS business school),
  • Pieter Welp (Inspectieraad),
  • Ruud van Druenen (Algemene Rekenkamer),
  • Melanie Ehren (Vrije Universiteit Amsterdam, bestuurslid Vide en voorzitter Publicatieprijs).

De winnende publicatie:'Regulators as Guardians of Trust? The Contingent and Modest Positive Effect of Targeted Transparency on Citizen Trust in Regulated Sectors' is onder andere tot winnaar gekozen vanwege de actualiteit rondom het thema ‘vertrouwen’ en het belang daarvan in het huidige publieke debat over de democratische rechtstaat en de rol van de toezichthouder daarin.

Onderzoek
Een veelgehoord argument voor transparantie over toezicht is dat het bijdraagt aan het vertrouwen. Maar is dat wel zo? Dat onderzochten Stephan Grimmelikhuijsen, Robin Bouwman en Femke de Vries bij een representatieve steekproef van 4505 Nederlandse burgers voor drie toezichthouders (Autoriteit Consument en Markt, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) en sectoren.De onderzoekers concluderen dat transparantie over naleving het vertrouwen van burgers in de toezichthouder over het algemeen vergroot. Het grootste positieve effect op vertrouwen wordt veroorzaakt door überhaupt transparant te zijn over de bevindingen van het toezicht. Opvallend is dat expliciet mededelen dat bevindingen niet openbaar worden gemaakt, geen negatief effect heeft op vertrouwen in de toezichthouder en sector. Wanneer transparantie om wat voor reden dan ook niet wenselijk wordt geacht, is dit dus niet per se schadelijk voor het vertrouwen zolang de redenen om niet transparant te zijn bekend worden gemaakt. Meer informatie over de uitkomsten van het onderzoek dat ten grondslag lag aan de winnende publicatie vind je hier.

Publicatieprijs als stimulans
Vide reikt jaarlijks de Publicatieprijs uit om zo het publiceren over thema's als toezicht, inspectie, handhaving, evaluatie en het verrichten van onderzoek hiernaar te stimuleren. Heb jij nou ook een vernieuwend wetenschappelijk artikel, essay, boek of scriptie geschreven over één van bovengenoemde thema's en is dit eind 2023 gepubliceerd of staat dit voor 2024 nog op de rol? Dan is er de mogelijkheid mee te dingen naar deze prijs, die naast een oorkonde en een prachtig beeldje, bestaat uit een geldbedrag van €1000,- en media-aandacht. Misschien sta jij dan net als Stephan, Femke en Robin begin 2025 met jouw publicatie in de schijnwerpers. 

Winnaars Publicatieprijs 2023

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd
Sluiten