Activiteiten archief

 1. 25 mei 2023
  Online

  Hoe kun je systeem- en transitiebeleid evalueren?

  Op donderdag 25 mei 2023 organiseert het Vide Evaluatienetwerk samen met het Vlaams Evaluatieplatform van 15.00 - 17.00 uur een online bijeenkomst over het evalueren van systeem- en transitiebeleid.

 2. 11 mei 2023

  Webinar Academisch netwerk Denkfouten in toezicht

  Op donderdag 11 mei (15.30 - 17.00 uur) zal dr. Tessa Coffeng een presentatie geven over haar proefschrift ‘Denkfouten in toezicht’. Op basis van de inzichten uit haar onderzoek en haar eigen ervaringen als toezichthouder bij de AFM, vertelt ze over de belangrijkste psychologische valkuilen van toezichthouders en wat zij kunnen doen om denkfouten zoveel mogelijk tegen te gaan. Hierbij gaat zij ook in op de cruciale rol van leiders in het creëren van de juiste randvoorwaarden: welk voorbeeldgedrag moeten leiders vertonen voor een effectieve besluitvorming?

 3. 09 mei 2023
  Amsterdam

  Extra Algemene Ledenvergadering (ALV)

  Algemene Ledenvergadering (ALV), dinsdag 9 mei 2023 in Amsterdam, aanvang 17.00 uur. 

 4. 17 apr 2023
  Amsterdam

  AFM / Vide bijeenkomst - Alarmbellen voor toezichthouders

  De omgeving van een (financiële) toezichthouder wordt steeds complexer en dynamischer. Denk bijvoorbeeld aan toenemende digitalisering, technologisering, en internationalisering van financiële markten. Deze omgeving leidt ertoe dat toezichthouders nog alerter moeten zijn op het ontstaan van nieuwe risico’s. Ook kunnen we leren van een aantal recente (toezicht)schandalen. Bijvoorbeeld welke alarmbellen toezichthouders kunnen hanteren om misstanden tijdig in het vizier te krijgen.

 5. 11 apr 2023

  Online-bijeenkomst Academisch netwerk eerste resultaten EISON-project

  Professor Patrick Kenis zal de eerste resultaten van het EISON-project toelichten. EISON is een van de drie consortia die worden gefinancierd door de NWO en Inspectieraad om te werken aan, en onderzoek te doen naar vernieuwing van het toezicht. In dit project worden methoden en modaliteiten van toezicht uitgewerkt die relevant zijn voor het oplossen van complexe maatschappelijke problemen en de samenwerking van organisaties die daarvoor nodig is. In het project zijn inspecties en organisaties in het domein van onderwijs, woningbouw, zorg en justitie/veiligheid betrokken.

   

 6. 22 mrt 2023

  Online bijeenkomst Evaluatienetwerk: Onbedoelde gevolgen van beleid (met Dirk-Jan Koch)

  Op woensdag 22 maart a.s. verzorgt Dirk-Jan Koch een boeiende online presentatie over onbedoelde gevolgen van beleid. Dirk Jan heeft op basis van empirie een typologie gemaakt van 10 typen onbedoelde effecten. De bevindingen van Dirk-Jan onderstrepen het belang van goede ex ante evaluatie met een breed oog voor de mogelijke effecten van beleidsopties (zoals bijv. de MKBA).

  Het beleidsterrein dat Dirk Jan hierop heeft onderzocht is dat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS). Maar de relevantie van de gevonden onbedoelde effecten reikt veel verder! Hierover gaat het publiek tijdens de bijeenkomst met Dirk-Jan in gesprek.

 7. 16 feb 2023
  's-Gravenhage

  Jong Vide: "Op bezoek bij de Algemene Rekenkamer"

  Op donderdag 16 februari 2023 om 15.30 uur heeft Jong Vide een live  bijeenkomst.

  Rode draden uit het onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar toezicht in de afgelopen jaren. Presentaties gegeven door onderzoekers die zich in de afgelopen jaren intensief hebben bezig gehouden met het onderwerp.

  In deze bijeenkomst staan we stil bij wat de Algemene Rekenkamer doet en wat zij in haar onderzoeken concludeert over toezichthouders. Afgelopen jaar heeft de Algemene Rekenkamer veertien van haar eigen onderzoeken naar toezichthouders onder de loep genomen en daaruit rode draden getrokken. Deze rode draden gaan over uitdagingen waar veel toezichthouders mee worstelen van datagedreven toezicht tot aan strafrechtelijke handhaving. Benieuwd? Ga met onderzoekers van de Algemene Rekenkamer in gesprek over wat je (niet) herkent of waarvoor je denkt dat de Algemene Rekenkamer nog te weinig oog heeft.

  Waar? Algemene Rekenkamer, Lange Voorhout 8 in den Haag (let op: legitimatie vereist, identiteitsbewijs of rijkspas)

  Wanneer? 16 februari 2023

 8. 08 feb 2023
  Online

  Webinar Principle-based toezicht en de effecten

  Op 8 februari organiseert het academisch netwerk een webinar met Dr. Marlies Honingh; winnaar van de VIDE publicatieprijs 2022. Zij zal een presentatie geven over principle-based toezicht en de effecten daarvan. In haar presentatie gaat ze in op de wijze waarop onderwijsinspecteurs invulling geven aan deze vorm van toezicht die uitgaat van vertrouwen en open normen, en de wijze waarop scholen en schoolbesturen daarop reageren. Na de presentatie gaan we met elkaar in gesprek over hoe deze vorm van toezicht ook voor andere toezichthouders relevant is, welke mogelijke dilemma’s er zijn, maar ook verwachte positieve uitkomsten

 9. 20 jan 2023

  Toezicht in Transitie 22/23 Verdiept – Techniek & toezicht: Datagedreven Toezicht

  HCB Seminarreeks "Toezicht in Transitie- Techniek & toezicht: Datagedreven Toezicht"

 10. 19 jan 2023
  's-Gravenhage

  VIDE Nieuwjaarsbijeenkomst

  Op donderdag 19 januari 2023 zal de Vide Nieuwjaarsbijeenkomst plaatsvinden in Galerie Pulchri te Den Haag. 

Sluiten