Over IS UITGESTELD - De methode Bellingcat in evaluatie en toezicht

IS UITGESTELD - De methode Bellingcat in evaluatie en toezicht

Ze komen steeds vaker in het nieuws door hun speurwerk naar onder andere de betrokkenen bij het neerhalen van MH17, de vergiftiging van dubbelspion Skripal in Groot-Brittannië of de gifgasaanvallen in Syrië. Het Bellingcat collectief zorgde hierbij door hun vernieuwende onderzoeksaanpak voor baanbrekende onthullingen en kreeg daarvoor onlangs ook de Machiavelli-prijs.

Bellingcat laat zien dat je meer kunt halen uit openbare data zoals google maps en facebook dan je op het eerste gezicht misschien dacht. Is hun aanpak ook toepasbaar op ons werk als evaluator of toezichthouder? Met deze vraag in het achterhoofd organiseert het Vide Evaluatorennetwerk op 16 april van 15:00-17:00 een bijeenkomst rond de methode Bellingcat.

Annique Mossou van Bellingcat zal ons die middag een kijkje geven in de methodes die Bellingcat toepast. Aansluitend zullen Jooske de Sonnaville en Egbert Jongsma van de Algemene Rekenkamer kort aangeven hoe zij in hun onderzoek gebruik hebben gemaakt van Bellingcat-achtige methoden.

Uiteraard is er ook ruimte voor discussie en vragen, bijvoorbeeld over hoe je met dit soort methoden een bepaalde evaluatie-of toezichtsvraag zou kunnen aanpakken. Om Annique de gelegenheid te geven om zich op deze vragen voor te bereiden moedigen we jullie aan om deze al van tevoren toe te sturen aan het Vide secretariaat (secretariaat@videnet.nl) onder vermelding van “vraag Bellingcat”. Een aantal van deze vragen zal Annique dan kunnen beantwoorden op 16 april.

 

 

Datum: donderdag 16 april 2020

Tijd: 15.00 – 17. 00 uur (aansluiten borrel tot ca 18.00)

Locatie: Ministerie van Justitie en Veiligheid: Auditorium (Turfmarkt 147, 2511DP Den Haag)

Aanmelden: via een mail naar secretariaat@videnet.nl

Kosten: er zijn aan deze bijeenkomsten geen kosten verbonden

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Sluiten