Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

  1. Home
  2. Nieuws

Nieuwsblad (België): Werkloos? Via deze nieuwe manier wil de VDAB controleren of u wel actief op zoek bent naar nieuwe job

Door Pieter Lesaffer

Om te controleren of werkzoekenden ­effectief naar werk zoeken, wil de VDAB online bijhouden wie op welke vacatures klikt. Wie niet ­genoeg klikt, dreigt een sanctie te krijgen. “Dit geeft een Big Brother-gevoel”, oordeelt de socialistische vakbond ABVV.

De arbeidsbemiddelingsdienst VDAB is al langer aan het experimenteren met de informatie die hij uit het surfgedrag op zijn website haalt. Tot nog toe met als doel bezoekers beter te bedienen, zoals dat ook op commerciële websites gebeurt. ­Genre: “Andere surfers die deze vacature aanklikten, bezochten ook deze en deze vacature.” VDAB wil zo “de Amazon van de arbeidsmarkt” zijn, zoals gedelegeerd bestuurder Fons Leroy het omschrijft.

Maar nu wil zijn dienst nog een stapje verder gaan. De VDAB wil de gegevens over het surfgedrag ook gebruiken om te controleren of werkzoekenden wel actief genoeg zijn in de zoektocht naar een job. “We zijn daarvoor nu met een experiment bezig”, zegt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. “Daarin bekijken we op welke manier we klikgedrag kunnen inzetten om het actieve zoekgedrag van een werkzoekende te controleren.” Wie niet actief genoeg is, zou dan voor een gesprek worden uitgenodigd. Een volgende stap zou dan een eventuele sanctie zijn.

Streng genoeg

De VDAB is nog maar sinds vorig jaar bevoegd voor de controle op werkzoekenden en de bestraffing van wie niet actief genoeg is. Tot dan was dat een (federale) bevoegdheid van de RVA. Vlaams minister van Werk ­Philippe Muyters (N-VA) heeft VDAB ook uitdrukkelijk de opdracht gegeven daarin streng genoeg te zijn. Via zijn woordvoerder laat hij ook weten dit online initiatief te steunen.

Big Brother

Kritisch geluid komt er wel van de socialistische vakbond. “Dit houdt veel risico’s in”, zegt Caroline Copers, algemeen secretaris van de Vlaamse vleugel van ABVV. “De groep werkzoekenden die de meeste hulp nodig hebben, is net het minst digitaal. Dit mag ook zeker niet ten koste gaan van persoonlijke gesprekken. Een computer kan niet beoordelen of iemand hard genoeg naar een job zoekt. Dat is een zaak tussen mensen.”

“Dit geeft een Big Brother-gevoel”, vindt Copers. “Ik begrijp dat je online gegevens gebruikt voor een betere dienstverlening, maar die mogen niet voor controle gebruikt worden. Ik zal de zaak omdraaien: mogen die gegevens dan ook gebruikt worden om de werkgevers te controleren? Om na te gaan welke sectoren en bedrijven niet goed scoren in een eerlijke aanwerving op basis van leeftijd en geslacht?”

“Veralgemenen naar heel Vlaanderen”

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) noemt het een uitstekende zaak dat de VDAB het surfgedrag van werkzoekenden zal analyseren. Voor kmo’s is het op dit moment immers moeilijk om nieuwe medewerkers te vinden.

“Het is niet meer dan terecht dat de VDAB meer inspanningen vraagt van de werkzoekenden in Vlaanderen. In ruil voor een werkloosheidsuitkering is het vanzelfsprekend dat we bepaalde dingen mogen verwachten van werkzoekenden. Het is nu meer dan ooit realiteit dat we iedereen die kan werken nodig hebben op de arbeidsmarkt. Ook diegene zonder digitale skills of computer. Zij zouden sowieso uitgenodigd moeten worden door het dichtstbijzijnde VDAB-kantoor om er te surfen naar vacatures en op die manier hun digitale vaardigheden al voor een stuk aan te scherpen.”

Lees het hele artikel


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.