Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

  1. Home
  2. Nieuws

De Gelderlander: Marechaussee zet vaker honden in tegen mensensmokkel

Rick Aalbers

BERGH/ BABBERICH - Vrachtwagenchauffeurs en bestuurders van bestelbusjes die vanuit Duitsland over de A12 Nederland binnenrijden bij Babberich, krijgen vaker te maken met speurhonden. Deze zogeheten migratiehonden van de Marechaussee controleren de laadruimtes op mensen die illegaal ons land worden binnengesmokkeld.

De komende tijd worden tien honden opgeleid, die in 2019 allemaal in dienst moeten zijn bij de Koninklijke Marechaussee. ,,Met de honden kunnen wij vaker en op meer plekken tegelijk controleren en zo mensensmokkel voorkomen’’, verklaart een woordvoerder van de Marechaussee.

Dat het geen gering probleem is, illustreren de cijfers over 2016: toen waren er 154 incidenten van mensensmokkel aan de oost- en zuidgrens, waarbij 116 verdachten werden aangehouden. De vier honden die nu gebruikt worden door de Marechaussee, hebben hier een grote bijdrage aan geleverd.

'Beste opsporingsmiddel'

Dat dier hoeft maar langs een wagen te lopen en hij ruikt of er mensen in zitten.

woordvoerder Marechaussee

Mede vanwege dit succes, gaat de Marechaussee het aantal migratiehonden meer dan verdrievoudigen. De woordvoerder: ,,Zo'n hond is het beste opsporingsmiddel dat er is. Het dier hoeft maar langs een wagen te lopen en hij ruikt of er mensen in zitten. Zonder honden moeten collega's altijd de auto's in om te controleren. Dat is tijdrovend, zonder dat je weet of het resultaat heeft. Met een hond kunnen we veel effectiever werken.’’

Dat het aantal migratiehonden nu wordt uitgebreid, betekent ook dat de Marechaussee niet meer hoeft te kiezen waar de dieren worden ingezet. Zo kunnen marechaussees bij de grensovergang op de A12 een hond gebruiken, terwijl hun collega's op bijvoorbeeld de A1 bij Enschede en de A16 bij Hazeldonk (de grens met België) ook een hond bij zich hebben. Verder moeten standaard twee speurhonden paraat staan in Hoek van Holland, de toegangspoort naar Nederland vanuit internationale wateren, zo zei teamleider Maarten Knol van de Marechaussee eerder.

Ontmoedigen

Met de forse verhoging van het aantal honden dat mensen op kan sporen – formeel Speurhond Menselijke Geur geheten – wil de Marechaussee vaker voorkomen dat mensen illegaal Nederland inreizen. Uiteindelijke doel is om smokkelaars dusdanig te ontmoedigen, dat zij stoppen met hun mensonterende praktijken. De eerste hond is vrijdag begonnen met zijn opleiding en rond die, als alles goed gaat, in 2018 af.

Lees het hele artikel


Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.