Nieuws

Elsevier: Dokters horen wèl transparant te zijn

Artsenorganisatie KNMG wil een einde aan ‘naming and shaming’ door openbare uitspraken van het Medisch Tuchtcollege. Dat is de klok terugdraaien en de patiënt niet serieus nemen.

Na jaren waarin artsen steeds meer prijsgaven over de kwaliteit van hun werk, stelt de beroepsgroep zich op als een ouderwets gilde. Voorzitter René Héman van artsenorganisatie KNMG keert zich tegen openbaar maken van tuchtrechtelijke uitspraken. Ze wil patiënten dus niets meer zeggen over verkeerde diagnoses, mislukte ingrepen of medische fouten.

‘Shaming’ in BIG-register

Sinds 2012 zijn uitspraken van het Tuchtcollege en bevelen van de Inspectie (IGZ) te vinden in het openbare BIG-register. Maatregelen variëren van ‘berisping’ tot ‘doorhaling’ – van een arts die een keer ‘verwijtbaar’ handelde en bevoegd blijft, tot iemand die uit het beroep is gezet.

‘Tuchtmaatregelen zijn bedoeld om de zorg te verbeteren. Ook artsen maken soms fouten en daar moeten zij van kunnen leren, maar een publieke schandpaal leidt eerder tot een defensieve houding van artsen, wat de zorg niet beter maakt,’ schrijft Héman in een column. Inderdaad, lastig dilemma, en onderzoek wijst uit dat artsen ook flink last kunnen hebben van dit ‘shamen’.

Keuze-informatie

Maar moet de patiënt dan in het ongewisse blijven en vertrouwen op KNMG en IGZ als hoeders van hun veiligheid – zelfs al gaat een dokter bij herhaling in de fout? Nee, natuurlijk niet. Bij keuze-informatie, waaraan ook de KNMG hecht, hoort: naar een dokter stappen die je meer vertrouwt.

Meer opinie, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Het lijkt veel op de discussie over bekendmaken van sterftecijfers in ziekenhuizen. Dat zou ziekenhuizen en dokters schaden, patiënten afschrikken, en ze konden niet beoordelen wat die cijfers betekenden. Wat na openbaarmaking gebeurde was prompt: daling van de sterftecijfers. Zo hoort dat, dokters. Eerlijk zeggen, daar worden we allemaal beter van.

Lees het hele artikel

 1. Vide nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

 2. De vorige column: Wroeten in het duister, groeien naar het licht

  Even voor Kerst 2014 – nog maar kort geleden - wilde ik in een contemplatieve bui terugkijken op 2014 om vandaar vooruit te kijken naar 2015. En ik schreef de titel neer die boven dit stukje staat ‘wroeten in het duister, groeien naar het licht’. Zo, dat staat, dacht ik, de inhoud van het verhaal zou zich vanzelf aandienen. Misschien kon ik er wel een opiniestukje van maken voor in een bedachtzame krant! Als ik 800 bladzijden kan schrijven (Goed Toezicht!), moet ik ook een halve bladzijde aankunnen. Het materiaal ligt immers voor het grijpen.

  Lees de gehele column van Dick Ruimschotel

 3. Nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

Actueel
 1. News 22 Jun

  OM: Celstraf en behandeling geëist tegen voormalig agent voor afpersing

  Financiële en andere problemen brachten een voormalig politiemedewerker ertoe om mannen af te persen die een...  Lees meer…

 2. News 21 Jun

  NOS: Overheden gaan strijd aan met online propaganda voor terrorisme

  Joost Schellevis Zoek op 'kinderporno' op Google, en je krijgt vooral een hoop voorlichting en artikelen...  Lees meer…

 3. News 20 Jun

  Bits of Freedom: Politie te kort door bocht in strijd tegen jihadisme

  Rejo Zenger De NOS verhaalt vandaag over een nieuw team van de politie die zich bezig houdt met het verwijderen...  Lees meer…

 4. News 19 Jun

  Beveiligingsnieuws: Forse kritiek op beleid Nationale Politie

  De politie laat het ‘platteland’ links liggen. Dat schrijven de twaalf Commissarissen van de Koning in...  Lees meer…

 5. news
  Alle actueel
Activiteiten
 1. event
  Alle activiteiten

Designed by Dunes Multimedia - Technical support by Kingsquare