Nieuws

Beveiligingsnieuws: Forse kritiek op beleid Nationale Politie

De politie laat het ‘platteland’ links liggen. Dat schrijven de twaalf Commissarissen van de Koning in het uiterst kritische rapport ‘Vanaf de zijlijn bekeken‘ over het beleid van de Nationale Politie. Buiten de grote steden hebben criminelen vrij spel en zit er voor burgemeesters weinig anders op dan een deel van het politiewerk door BOA’s en beveiligers te laten doen.

De provinciale bestuurders noemen het platteland het ‘Luilekkerland voor criminelen’. Als de politie al op een melding reageert, duurt het niet zelden langer dan een half uur voordat zij ter plaatse is. Daarom doe je er volgens de Commissarissen als crimineel verstandig aan om naar landelijke gebieden te gaan. Daar ontbreekt niet alleen het blauw op straat, maar is er ook onvoldoende recherchecapaciteit en wordt een functionerende waterpolitie gemist.

Vrij spel
Criminelen hebben volgens de bestuurders bijvoorbeeld vrij spel in vakantieparken, waar uitbuiting en illegale prostitutie worden bedreven. Intussen worden agenten die er zijn vooral ingezet voor acties in de grote steden. Dat is sinds de vorming van de nationale politie een stuk makkelijker geworden, omdat burgemeesters van kleine gemeenten hier nauwelijks nog een stem in hebben. Op het platteland komt de politie alleen nog voor opvolging van noodoproepen. Preventieve surveillances behoren volgens de Commissarissen tot het verleden. Daarvoor moeten burgemeesters nu een beroep doen op BOA’s of particuliere beveiligers.
Ook op het water zou nauwelijks toezicht zijn, waardoor georganiseerde criminaliteit in jachthavens geen strobreed in de weg wordt gelegd. De politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie willen niet inhoudelijk reageren op het rapport, maar zeggen wel met de Commissarissen in gesprek te gaan.

Lees het hele artikel

 1. Vide nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

 2. De vorige column: Wroeten in het duister, groeien naar het licht

  Even voor Kerst 2014 – nog maar kort geleden - wilde ik in een contemplatieve bui terugkijken op 2014 om vandaar vooruit te kijken naar 2015. En ik schreef de titel neer die boven dit stukje staat ‘wroeten in het duister, groeien naar het licht’. Zo, dat staat, dacht ik, de inhoud van het verhaal zou zich vanzelf aandienen. Misschien kon ik er wel een opiniestukje van maken voor in een bedachtzame krant! Als ik 800 bladzijden kan schrijven (Goed Toezicht!), moet ik ook een halve bladzijde aankunnen. Het materiaal ligt immers voor het grijpen.

  Lees de gehele column van Dick Ruimschotel

 3. Nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

Actueel
 1. News 22 Jun

  OM: Celstraf en behandeling geëist tegen voormalig agent voor afpersing

  Financiële en andere problemen brachten een voormalig politiemedewerker ertoe om mannen af te persen die een...  Lees meer…

 2. News 21 Jun

  NOS: Overheden gaan strijd aan met online propaganda voor terrorisme

  Joost Schellevis Zoek op 'kinderporno' op Google, en je krijgt vooral een hoop voorlichting en artikelen...  Lees meer…

 3. News 20 Jun

  Bits of Freedom: Politie te kort door bocht in strijd tegen jihadisme

  Rejo Zenger De NOS verhaalt vandaag over een nieuw team van de politie die zich bezig houdt met het verwijderen...  Lees meer…

 4. News 19 Jun

  Beveiligingsnieuws: Forse kritiek op beleid Nationale Politie

  De politie laat het ‘platteland’ links liggen. Dat schrijven de twaalf Commissarissen van de Koning in...  Lees meer…

 5. news
  Alle actueel
Activiteiten
 1. event
  Alle activiteiten

Designed by Dunes Multimedia - Technical support by Kingsquare