Nieuws

Omroep Zeeland: 'Dow én omgeving zijn door het oog van de naald gekropen'

Chemieconcern Dow heeft te weinig gedaan om een gigantische gasexplosie te voorkomen. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM), dat dinsdag in de rechtbank in Den Bosch een boete eiste van 220.000 euro tegen het bedrijf in Terneuzen. Door een lekkage bij het bedrijf eind 2014 ontstond een explosieve methaanwolk. Volgens het OM was het puur geluk dat de gaswolk niet explodeerde.

Door de lekkage kwam 3,45 ton methaan vrij. "Met als gevolg dat er een forse explosieve gaswolk is ontstaan", zei de officier tijdens de zitting. "Het bedrijf is door het oog van de naald gekropen, waarbij de fabriek, de werknemers, de omgeving en het milieu aan forse risico's zijn blootgesteld."

“Een vonk die soms ontstaat bij het kammen van de haren of het uittrekken van een nylon jack bevat al voldoende energie om een dergelijke gaswolk te ontsteken."

–Officier van justitie

Bij Dow wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, dat maakt het bedrijf in Terneuzen een zogenoemd 'Bedrijf met Risico's op Zware Ongevallen' (BRZO). De kans op zo'n ongeluk met gevaarlijke stoffen is weliswaar erg klein, maar zulke ongelukken kunnen grote gevolgen hebben voor de omgeving. Daarom verplicht de wet zulke bedrijven om er alles aan te doen om dat soort ongelukken met gevaarlijke stoffen te voorkomen. 

Uit onderzoek door de afdeling Major Hazard Control van de Inspectie SZW blijkt volgens het OM dat Dow dat niet heeft gedaan. Zo werden op 7 december 2014 bij het vervangen van een lekkende pompgasafdichting de procedures voor de werkzaamheden niet gevolgd, zijn de risico's op de aanwezigheid van methaan in het bewuste gedeelte niet onderzocht en werden er geen maatregelen genomen om toekomstige lekken van methaan te beperken.

Hoogst explosief

"Het risico op uitstromen van gas of vloeistof werd door Dow niet alleen bewust genomen maar achteraf bezien ook onderschat", vindt de officier. "Methaan is hoogst explosief. Gezien de omvang van de door de emissie ontstane gaswolk had deze bij ontsteking kunnen leiden tot één of meerdere (dodelijke) slachtoffers en aanzienlijke materiële en economische schade."

Die kans op een explosie was volgens de officier zeker aanwezig. "Een vonk die soms ontstaat bij het kammen van de haren of het uittrekken van een nylon jack bevat al voldoende energie om een dergelijke gaswolk te ontsteken."

Onverantwoorde risico's

Dat is niet gebeurd, er was geen explosie, maar het bedrijf heeft in de ogen van het OM onverantwoorde risico's genomen. "Dat het niet is uitgelopen op een ramp is niet de verdienste van Dow Benelux geweest, maar gewoonweg geluk. En op enig moment is geluk opgebruikt", aldus de officier. 

Dow was niet bereikbaar voor commentaar. Het chemieconcern in Terneuzen wil de uitspraak van de rechter afwachten voor het bedrijf een reactie geeft. De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat er bij Dow grote hoeveelheden brandbare stoffen in de atmosfeer terechtkomen. Zo kwam in 2011 bij een lekkage 1,4 ton ethyleen en methaan vrij. De provincie heeft het bedrijf toen een boete van 5.000 euro opgelegd voor het te laat melden van de lekkage. 

Ook werd het chemieconcern in maart 2014 veroordeeld tot het betalen van 1,8 miljoen euro boete vanwege een reeks milieu- en veiligheidsovertredingen tussen 2005 en 2008. Het OM had toen een boete van 5 miljoen euro geëist. Dow ging eerst in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter, maar besloot dat later weer in te trekken en beloofde toen beterschap.

Lees ook:

Lees het hele artikel

 1. Vide nieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

 2. De vorige column: Vegastukjes kip van de Vegetarische Slager misleidend?

  Op Teletekst, mijn venster op de wereld, lees ik het volgende bericht, dat ik graag met u deel, ook mijn verwondering erover. “De Vegetarische Slager moet van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit een aantal productnamen veranderen. Het gaat om namen als ‘gerookte speckjes’, ‘kipstuckjes’ en ‘visvrije tonijn’. meldt de Volkskrant. De NVWA zegt, dat de namen misleidend en verwarrend kunnen zijn en dat is tegen de wet.”

  Lees hier de volledige column van Dick Ruimschotel

 3. Nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

Actueel
 1. News 16 Nov

  Omroep Zeeland: Boa Wim: 'Ze schelden wel eens, maar ik vind het werk veel te leuk'

  We kennen ze allemaal wel: de boa's, de buitengewoon opsporingsambtenaren. Ze krijgen er steeds meer taken bij....  Lees meer…

 2. News 15 Nov

  ANVS: VN-brochure over straling vertaald in het Nederlands

  Wat is straling, wat doet straling met ons en waar komt straling vandaan? De brochure ‘Straling: Effecten en...  Lees meer…

 3. News 15 Nov

  Evaluatie Kansspelautoriteit: voldoende, maar nog verbeterpunten

  De Kansspelautoriteit verleent op heldere en eenduidige wijze vergunningen, de organisatie is operationeel op orde...  Lees meer…

 4. News 14 Nov

  NU.nl: Stad negeerde waarschuwingen van toezichthouder over aardwarmteproject

  De gemeente Groningen heeft meerdere waarschuwingen van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) over het...  Lees meer…

 5. news
  Alle actueel
Activiteiten
 1. Event 22 Nov

  Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie 2018

  Ondersteund door Vide: Vide-leden ontvangen korting op de deelnamekosten   Toezicht blijft in transitie. Markttoezichthouders en inspecties opereren in een snel veranderende omgeving die toeneemt in...  Lees meer…

 2. Event 14 Dec

  IOB-Lustrumsymposium Changing directions in foreign policies

  Hieronder treft u een uitnodiging aan voor de leden van Vide voor het IOB-Lustrumsymposium op 14 december as.   Eén van de geplande workshops, die zal plaatsvinden van 11.30 tot 13 uur, betreft de toekomst van het...  Lees meer…

 3. Event 14 Dec

  Vide bijeenkomst

  Vanaf dit najaar doen we iets nieuws: elke tweede donderdag van de maand organiseren we een Vide bijeenkomst. De onderwerpen zullen verschillen, maar altijd interessant en door de interactie en discussie met experts en...  Lees meer…

 4. Event 11 Mrt

  Rigorous Impact Evaluation in Europe

  Call for Papers In Honor of Alberto P. Martini for a Special Issue of the Journal: Evaluation Review Rigorous Impact Evaluation in Europe Guest Editors: Gian Paolo Barbetta, Catholic University of Milan; Douglas J....  Lees meer…

 5. event
  Alle activiteiten

Designed by Dunes Multimedia - Technical support by Kingsquare