Vide Jaarcongres 2019 "Onafhankelijkheid in toezicht en evaluaties"

Donderdag 6 juni 2019 vond het Vide Jaarcongres 2019 plaats. Thema van het jaarcongres was "Onafhankelijkheid in toezicht en evaluaties". Hier vindt u alle presentaties en een foto-impressie!

 

25 juni 2019 Vide bijeenkomst Gedragsnetwerk

Hoe kies je de juiste interventie?

En hoe kunnen wij als toezichthouders en inspecties de krachten bundelen en samen onderzoek doen naar belangrijke gedragskundige issues? Deze twee onderwerpen staan centraal bij de tweede bijeenkomst van het gedragsnetwerk op disndag 25 juni van 15.00 - 17.00 uur bij de AFM in Amsterdam. Geef je op voor deze sessies door de workshop van jouw keuze door te geven aan secretariaat@videnet.nl 

Programma:

15:00 – 15:15      Inloop

15:15 – 15:30      Intro Johan de Groot en Hanneke Miedema

15:30 – 16:45      Twee workshops:

1. Bouwen aan expertise: de interventietoolbox van Iszw: Muriel Smink neemt je mee  in de toolbox: hoe kies je de juiste interventie?

2. Kennis uitwisselen: gezamenlijke onderzoeksthema’s verkennen. Bespreken van  mogelijkheden voor gezamenlijk onderzoek.

Onderzoek naar hoe compliance georganiseerd is in verschillende sectoren. 
De ACM is recent van start gegaan met compliance onderzoek in gereguleerde sectoren (vervoer, energie, post, telecom) samen met de VU.  De opzet en uitkomsten van dit onderzoek kunnen andere toezichthouders misschien inspireren het onderzoek te repliceren in hun sectoren.

Verdieping onderzoek naar regulatory capture door DNB:  

Onderzoek door DNB naar regulatory capture in de financiële sector: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2391123 . Bijvoorbeeld een branchebreed vervolgonderzoek: meten in welke mate sprake is van professioneel identificatie, identificatie met de sector waarop toezicht is, en regulatory capture bij verschillende toezichthouders. Binding met de sector en binding met het vak zal waarschijnlijk verschillen tussen toezichthouders.

Communicatieonderzoek: percepties van burgers over de acties van toezichthouders.

Welke instrumenten wekken vertrouwen? Welke vorm van communicatie is effectief? Verschillen tussen sectoren?

Procedurele rechtvaardigheid

Het is lastig om het effect van procedurele rechtvaardigheid systematisch te testen in een praktijksetting. Juist case-studies dragen zich aan (hoe reageren bedrijven op een projectteam dat consequent procedureel rechtvaardig opereert en dat ook uitdraagt?). Wanneer we met z’n allen veel case-studies bij elkaar brengen, wordt dit informatief.

16:45 – 17:30  Borrel

Datum: 25 juni 2019
Tijdstip: 15.00 uur - 17.30 uur
Locatie: Vijzelgracht 50, 1017 HS Amsterdam
Aanmelden: via een mail naar  secretariaat@videnet.nl 
Kosten: er zijn aan deze bijeenkomst geen kosten verbonden

20 juni 2019 ScienceWorls Congres "Vormgeving van bewezen effectieve beleidsinterventies"

ScienceWorks organiseert in samenwerking met het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden het congres "Vormgeving van bewezen effectieve beleidsinterventies"

De opkomst van 'Big Data Analytics', de toename van gerichte gedragsexperimenten en de Rijksbrede ambities om door middel van structurele evaluatie meer diepgaand inzicht te ontwikkelen voor effectiviteit van beleid zijn drie belangrijke ontwikkelingen die de urgentie en actualiteit van het congres veroorzaken.

Het onderbouwen van beleid met kennis staat weer in het centrum van de belangstelling. Recente incidenten hebben dit debat op scherp gesteld. Daarom zal het Kennis & Beleid Congres 2019 dit jaar vooral praktisch van aard zijn. Het congres richt zich op de vormgeving en het gebruik van concreet aantoonbaar bewijs voor effectieve beleidsinterventies. Effectief beleid door de ontwikkeling en het gebruik van: data en databanken, experimenten en evaluatie.

Het congres zal worden voorgezeten door Peter van der Knaap, voorzitter Vide en Directeur-bestuurder SWOV. 

VIDE is een van de samenwerkende partners. VIDE leden kunnen deelnemen tegen gereduceerd tarief met de kortingscode VIDE1910.

Meer informatie en registratie klik hier

 

 

Vide

Vide is dé beroepsvereniging van professionals in het veld van toezicht, inspectie, handhaving en evaluatie. Dat betekent dat wij een organisatie zijn van mensen die als individu of professional via Vide in contact treden met beroepsgenoten. Vide wil een motor zijn in de professionalisering van de leden en bijdragen aan een continue verbetering van toezicht, inspecties, handhavingacties en evaluaties en daarmee een bijdrage leveren aan een goed functionerende overheid en maatschappij.  
       

Adres

Bezoekadres:
Ambachtsstraat 15
3861 RH NIJKERK

Telefoon

Tel. 033-247 34 61
Fax. 033-246 04 70
secretariaat@videnet.nl

Klik hier om u uit te schrijven van onze nieuwsbrief.
Designed by Dunes Multimedia - Technical support by Kingsquare