24-10-2017 Vide Evaluatorennetwerk: Vergelijkingsanalyse: opmaat voor een effectmeting of meer?

In evaluatieland zijn Randomised Controlled Trials (RTC) of als dit niet mogelijk is een quasi-experimentele aanpak de  gouden standaard om effectiviteit aan te tonen. Dit type onderzoek vergt echter vaak een grote investering en is niet altijd mogelijk. Vooral het aantonen van het causale verband tussen beleid en de uitkomst is vaak een heikel punt. De haken en ogen vormen soms zo’n belemmering dat beleidsmakers en evaluatoren zich er maar helemaal niet aan wagen.

Het ministerie van EZ en het CBS lieten zich door deze belemmeringen niet uit het veld slaan en bedachten voor de evaluatie van de Garantstellingen Landbouw samen een gefaseerde aanpak om een antwoord te geven op de vraag: Stimuleren garantstellingen de kredietverstrekking aan landbouwondernemingen? Met deze regeling staat de overheid borg voor landbouwondernemingen die bij het afsluiten van een lening de bank niet genoeg zekerheid kunnen bieden. Lees meer >>

Programma
Datum: dinsdag 24 oktober 2017
Aanvang: 15.30 - 17.30 uur (inclusief borrel)
Locatie: Ministerie van SZW (Muzenzaal) te Den Haag
Aanmelden: via een mail naar secretariaat@videnet.nl
Kosten: er zijn aan deze bijeenkomsten geen kosten verbonden

16-11-2017 Science fiction of toezicht?

Wie had tien jaar geleden kunnen denken dat computers in plaats van adviseurs klanten voorzien van beleggingsadvies? Dat software soms betrouwbaarder een tumor kan herkennen dan een arts?
 
Het tempo van innovatie is hoger dan ooit. Dat heeft grote gevolgen voor ons werk als toezichthouder. Toezichthouders krijgen te maken met nieuwe aanbieders. Met nieuwe producten en diensten met een hightech karakter. Hoe zorgen we er voor dat we de sectoren waarop we toezicht houden blijven begrijpen?
 
In deze bijeenkomst komen Reinier Pollman (Fintech-team van de AFM) en Johan Krijgsman (afdeling medische technologie van de IGZ) aan het woord. Hoe gaan zij om met nieuwe risico’s in de financiële sector en de gezondheidszorg? Wil je weten hoe je je als toezichthouder kan voorbereiden op de nieuwe samenleving? Dan zien we je graag donderdag 16 november!
 
Programma
Datum: 16 november 2017
Aanvang: 15.30 uur (inloop 15.00 uur) - 17.00 uur (aansluitend een borrel)
Locatie: omgeving Utrecht. Exacte locatie nog te bepalen
Aanmelden: via een mail naar secretariaat@videnet.nl
Kosten: er zijn aan deze bijeenkomsten geen kosten verbonden

Nieuwe column Dick Ruimschotel online!

Vegastukjes kip van de Vegetarische Slager misleidend?

Op Teletekst, mijn venster op de wereld, lees ik het volgende bericht, dat ik graag met u deel, ook mijn verwondering erover. “De Vegetarische Slager moet van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit een aantal productnamen veranderen. Het gaat om namen als ‘gerookte speckjes’, ‘kipstuckjes’ en ‘visvrije tonijn’. meldt de Volkskrant. 

Lees de gehele nieuwe column van Dick Ruimschotel

ACTIVITEITEN VAN DERDEN

3-11-2017 Leergang Beleidsonderzoek met Impact

ScienceWorks organiseert dit jaar wederom een Leergang Beleidsonderzoek met Impact. Deze keer vindt het plaats op 3, 10 en 17 november in Karel V, middenin Utrecht. Deelnemers en sprekers uit de wetenschap, overheid en bedrijfsleven zullen zich bezighouden met de vraag hoe effectieve onderzoeksmethoden en -technieken kunnen worden toegepast bij het onderbouwen van beleidsonderzoek. 

Er is niet alleen aandacht voor theorie, maar vooral goede praktijkvoorbeelden en case studies. Het sprekersgilde bestaat uit onder andere prof. Frans Leeuw, directeur aan het WODC en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht, en Frank Kalshoven, directeur van de Argumentenfabriek en oud-adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Ook Marco Bik, coördinator kennis/onderzoek bij de gemeente Rotterdam en VSO-bestuurslid, David Kok, manager Sociale Media voor de gemeenteraad en tevens griffie van Almere en Peter van der Knaap, directeur van SWOV en voorzitter van Vide hebben hun bijdrage aan de Leergang bevestigd. 

Meer informatie over het congres of het aanmelden ervoor vind je op de website. Leden van Vide ontvangen liefst 200 euro korting op de Leergang. Er is slechts een gelimiteerd aantal plaatsen, dus wees er snel bij!
 
Klik hier voor de brochure van de leergang.

 

 

22-11-2017 Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie 2018

Ondersteund door Vide: Vide-leden ontvangen korting op de deelnamekosten
 
Toezicht blijft in transitie. Markttoezichthouders en inspecties opereren in een snel veranderende omgeving die toeneemt in complexiteit. 
 
In dit Nieuwspoort Seminar gaat u met ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk aan de slag met de actuele thema’s.      

Met medewerking van o.a. Paul van Dijk, Sander Duivestein, Rutger Rienks, ILT, Rob Velders en prof. dr. Hennes de Ridder. Lees meer >>

Mogen wij u verwelkomen op 22 november bij het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag?

 

Vide

Vide is dé beroepsvereniging van professionals in het veld van toezicht, inspectie, handhaving en evaluatie. Dat betekent dat wij een organisatie zijn van mensen die als individu of professional via Vide in contact treden met beroepsgenoten. Vide wil een motor zijn in de professionalisering van de leden en bijdragen aan een continue verbetering van toezicht, inspecties, handhavingacties en evaluaties en daarmee een bijdrage leveren aan een goed functionerende overheid en maatschappij.  
       

Adres

Bezoekadres:
Ambachtsstraat 15
3861 RH NIJKERK

Telefoon

Tel. 033-247 34 61
Fax. 033-246 04 70
secretariaat@videnet.nl

Klik hier om u uit te schrijven van onze nieuwsbrief.
Designed by Dunes Multimedia - Technical support by Kingsquare