Boekpresentatie 'Goed Toezicht; principes van professionaliteit, democratie en good governance'

Bij deze willen de beroepsvereniging Vide en Mediawerf Uitgevers u uitnodigen voor een bijeenkomsten op donderdag 25 september 2014 ter gelegenheid van het uitkomen van het boek 'Goed Toezicht'; principes van professionaliteit, democratie en good governance' van dr. mr. D. Ruimschotel.

Het verschijnen van een boek als 'Goed Toezicht' is zowel voor Vide als voor Mediawerf Uitgevers een bijzondere gebeurtenis. Niet vaak waagt een schrijver zich aan een onderwerp als Toezicht in al zijn verschijningsvormen, variërend van internationaal toezicht, toezicht op de financiële sector en omgevingstoezicht tot toezicht bij maatschappelijke ondernemingen, toezicht in het bedrijfsleven, sociaal toezicht en zelftoezicht. Na toezicht onderzocht te hebben op zijn essentiële kenmerken en kwaliteiten, wordt toezicht gerelateerd aan beleid, democratie en good governance. 

Klik hier voor meer informatie over het boek en een mogelijkheid tot bestellen met korting. 

Datum: 25 september 2014
Tijdstip: 15.00 tot 18.00 uur (met aansluitend een borrel)
Locatie: Den Haag
Aanmelding: voor dinsdag 23 september a.s. via een e-mail aan secretariaat@videnet.nl
Kosten: aan deze bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden

Hoe kunnen externe en interne toezichthouders elkaar versterken?

Op 30 september organiseert Vide een bijeenkomst over de verhoudingen tussen externe en interne toezichthouders. Mark Bovens (WRR) zal het rapport "Van tweeluik naar driehoeken" kort belichten.

Dit rapport geeft verschillende opties weer om interne checks and balances te versterken. Waar het bestuursmodel in de semipublieke sector uit gaat van een tweeluik (de raad van toezicht als belangrijkste tegenspeler van het bestuur), beveelt het rapport aan om derde partijen (interne controlles, maatschappelijke belanghebbenden en leden) een raad van toezicht scherp te houden bij het bewaken van de financiële stabiliteit en maatschappelijke meerwaarde van de organisatie. 
Dat roept onder meer de vraag of in hoeverre externe toezichthouders gebruik maken van het interne toezicht én in hoeverre het interne toezicht baat heeft bij het externe toezicht. 

Aan de hand van praktijkvoorbeelden zal door een inspecteur en een lid van een raad van toezicht discussie gevoerd worden over het versterken van elkaars rollen bij het toezicht houden. Er is volop gelegenheid voor discussie met de deelnemers aan deze bijeenkomst. 

Datum: dindsdag 30 september 2014
Tijdstip: 15.00 tot 17.00 uur (emt aansluitend een borrel)
Locatie: SER, Bezuidenhoutseweg 60 te Den Haag
Aanmelding: voor maandag 29 september a.s. via een e-mail aan secretariaat@videnet.nl
Kosten: aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden

Vide bijeenkomsten in het najaar

In het najaar vinden de volgende bijeenkomsten plaats. Noteer deze data alvast in uw agenda en meldt u aan. 

7 oktober: Vide Dilemmareeks II te Utrecht, aanmelden via secretariaat@videnet.nl 

30 oktober: Winnaar Vide Publicatieprijs te Utrecht, aanmelden via secretariaat@videnet.nl

6 november: Vide bijeenkomst: Big Data te Amsterdam, aanmelden via secretariaat@videnet.nl 

20 november: Vide bijeenkomst: Toezichtlab te Utrecht, aanmelden via secretariaat@videnet.nl 

 

Vide

Vide is dé beroepsvereniging van professionals in het veld van toezicht, inspectie, handhaving en evaluatie. Dat betekent dat wij een organisatie zijn van mensen die als individu of professional via Vide in contact treden met beroepsgenoten. Vide wil een motor zijn in de professionalisering van de leden en bijdragen aan een continue verbetering van toezicht, inspecties, handhavingacties en evaluaties en daarmee een bijdrage leveren aan een goed functionerende overheid en maatschappij.  
       

Adres

Bezoekadres:
Ambachtsstraat 15
3861 RH NIJKERK

Telefoon

Tel. 033-247 34 61
Fax. 033-246 04 70
secretariaat@videnet.nl

Klik hier om u uit te schrijven van onze nieuwsbrief.
Designed by Dunes Multimedia - Technical support by Kingsquare