1. Home
  2. Nieuws
  3. Vide columns
  4. Het is volbracht!

Het is volbracht!

 

Het is riskant om in de weken rond Pasen de uitdrukking ‘Het is volbracht!’ te gebruiken, maar toch is dat het gevoel dat over mij kwam toen ik de definitieve kopij van het  boek Goed Toezicht inleverde bij mijn uitgever  Boom. Dat was de tweede definitieve kopij, want de eerste versie werd te uitgebreid bevonden (880 blz). Dat kan bijna niet meer in 1 band, vond mijn uitgever en ik vond zijn oplossing, 2 boeken, geen aantrekkelijk idee. Vandaar dat ik nog een tijd bezig ben geweest met schrappen, inkorten en weggooien. Reductie is moeilijker dan productie, weten we al uit de sfeer van proliferatie van kinderen en wapens, maar het is ook een bekend fenomeen uit de wereld der professionals. ” In der Beschränkung zeigt zich der Meister”, heet het.  Met 660 blz. voldoe ik nauwelijks  aan dit criterium, maar dat was ook niet mijn streven. Ik wilde juist de variëteit aan toezichtsvormen onderzoeken, hun overeenkomsten en verschillen: naast overheidstoezicht ook toezicht in bedrijven, internationaal toezicht, toezicht in maatschappelijke organisaties,  in sociale situaties en in de samenleving.

 

En nu is het af. Ik heb u als lezer verschillende malen met dit boek lastig gevallen (de eerste maal  in 2012 meen ik) en ik zal u nu uitleggen waarom. Ik was namelijk bang dat ik het niet zou voltooien. Ik ben in mijn professionele leven wel vaker een notitie, paper of boek begonnen – om het vervolgens nooit af te maken. Mijn computer is bezaaid met vele Unvollendetes en dat wilde ik voorkomen. Door nu zo openlijk ervoor uit te komen, dat ik een boek aan het schrijven was, hoopte ik publieke druk op te bouwen om het ook echt af te maken. Niet echt publieke druk natuurlijk - uiteraard verwachtte ik geen spandoeken of protesten als ik het project toch zou staken - maar het anonieme publiek  in mijn hoofd. Ik wilde niet falen in de ogen van het publiek zoals ik die zich in mijn hoofd voorstelde. Het is de aloude sociale controle die de zelfdiscipline helpt, waar die wankel is.

 

Kortom, u heeft een grote rol gespeeld in de totstandkoming van het boek en ik dank u daarvoor oprecht.  Ik nodig u dan ook uit, voordat Vide dat zelf doet, om bij de presentatie van het boek aanwezig te zijn op di. 24 juni in de middag. Er is een programma opgesteld met twee onderdelen: een inhoudelijk deel dat gaat over de betekenis van adequaat toezicht en falend toezicht en daarna een meer ongedwongen ceremonieel gedeelte met wat toespraakjes, overhandiging van het boek en een borrel. Dit is een eenvoudige manier om te zien, wie in het vak geïnteresseerd is, en wie in de mensen van het vak of de drank. U bent wat mij betreft op beide onderdelen even welkom. Liefst even aanmelden bij Vide.