Nieuws

Beleidsonderzoek Online

Beleidsonderzoek Online is te vinden via www.beleidsonderzoekonline.nl.
Dit eerste Nederlandse online tijdschrift over beleidsonderzoek is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging voor Beleidsonderzoek (VBO) en de Vereniging voor Statistiek en Onderzoek (VSO).

 

Beleidsonderzoek Online is toegankelijk zonder abonnement en is er voor mensen met een passie voor beleidsonderzoek en beleid: beleidsonderzoekers, beleidsmedewerkers van de overheid en uit het bedrijfsleven, wetenschappelijk medewerkers, studenten, journalisten, betrokken burgers en andere geïnteresseerden.
 

Het tijdschrift biedt ruimte aan (dubbelblind gereviewde) artikelen en columns over: belangwekkend beleidsonderzoek en de benutting van beleidsonderzoek, ontwikkelingen in het beleidsonderzoek (methoden en technieken, toepassingen) en over ontwikkelingen in beleid, bestuur en/of regelgeving.


De redactie van Beleidsonderzoek Online: prof. dr. P. van Hoesel, dr. J.W.M. Mevissen, dr. R.A. van de Peppel, dr. M.G. Weide.
Redactie-secretariaat: drs. J. Stouten (t: 020-5315339, m: janneke.stouten@regioplan.nl).
De uitgever: Boom Uitgevers, Den Haag, drs. J. Bekkers.


De zes rubrieken van Beleidsonderzoek Online

1. Uitkomsten van belangwekkend beleidsonderzoek (max. 2.000 woorden)
Deze rubriek bevat beschrijvende artikelen over op zichzelf staand onderzoek waarvan de uitkomsten van belang zijn voor beleid/bestuur.

2. Voorbeelden van daadwerkelijke benutting van beleidsonderzoek (max. 2.000 woorden)
Deze rubriek bevat beschrijvende artikelen over de wijze waarop de resultaten van een beleidsonderzoekproject of –programma concreet zijn of worden benut. Doelstelling en aanpak van het project of het programma kort beschrijven.

3. Aspecten van en ontwikkelingen in beleidsonderzoek (max. 4.000 woorden)
Deze rubriek bevat beschouwende artikelen met een theoretische dan wel een praktische inslag (of beide) over onderwerpen die betrekking hebben op (veranderingen in) de rol, de positie of het belang van beleidsonderzoek.

4. Interessante toepassingen van en nieuwe ontwikkelingen in methoden en technieken (max. 4.000 woorden)
Deze rubriek bevat beschouwende artikelen met een analytische inslag over nieuwe, vernieuwde en/of weinig gebruikte methoden, gegevensbronnen, meetinstrumenten en/of werkwijzen.

5. Belangrijke ontwikkelingen en nieuwe inzichten in beleid, bestuur en/of regelgeving (max. 4.000 woorden)
Deze rubriek bevat beschouwende artikelen met een maatschappelijke inslag over belangwekkende ontwikkelingen zoals: veranderingen in beleidsprogramma’s, institutionele reorganisaties, cultuuromslagen, maatschappelijke trends, nieuwe denkkaders.

6. Columns: korte bijdragen over actuele onderwerpen. Deze bijdragen worden in principe geschreven op uitnodiging van de redactie. (max. 1.000 woorden)  Deze rubriek bevat korte beschouwende artikelen met een meningsvormende inslag.

 

 

 1. Nieuwsbrief

  Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

 2. De vorige column: Wroeten in het duister, groeien naar het licht

  Even voor Kerst 2014 – nog maar kort geleden - wilde ik in een contemplatieve bui terugkijken op 2014 om vandaar vooruit te kijken naar 2015. En ik schreef de titel neer die boven dit stukje staat ‘wroeten in het duister, groeien naar het licht’. Zo, dat staat, dacht ik, de inhoud van het verhaal zou zich vanzelf aandienen. Misschien kon ik er wel een opiniestukje van maken voor in een bedachtzame krant! Als ik 800 bladzijden kan schrijven (Goed Toezicht!), moet ik ook een halve bladzijde aankunnen. Het materiaal ligt immers voor het grijpen.

  Lees de gehele column van Dick Ruimschotel

Actueel
 1. News 23 Aug

  FAVV: Fipronil en de verwerkte producten op basis van eieren

  Het Agentschap past de normale procedures toe voor terugroeping uit de handel en de recall Het FAVV wenst opnieuw...  Lees meer…

 2. News 22 Aug

  AMWeb: Ministerie oogst veel kritiek op wetsvoorstel toezichtkosten

  Paul de Kuyper Niet alleen het Verbond van Verzekeraars ook andere brancheorganisaties uit de financiële...  Lees meer…

 3. News 21 Aug

  Verzekeraars onderzoeken mogelijkheid tot extra inspecties bij veehouderijbedrijven

  ​Verzekeraars onderzoeken samen met het Verbond van Verzekeraars de mogelijkheden om extra risicogerichte inspecties...  Lees meer…

 4. News 18 Aug

  Accountancy Vanmorgen: Boeteregime toezichthouders in Nederland relatief mild

  Nederlandse toezichthouders zijn in de regel milder en terughoudender met het uitdelen van boetes dan buitenlandse....  Lees meer…

 5. news
  Alle actueel
Activiteiten
 1. Event 14 Sep

  Vide bijeenkomst

  Vanaf dit najaar doen we iets nieuws: elke tweede donderdag van de maand organiseren we een Vide bijeenkomst. De onderwerpen zullen verschillen, maar altijd interessant en door de interactie en discussie met experts...  Lees meer…

 2. Event 12 Okt

  Vide bijeenkomst

  Vanaf dit najaar doen we iets nieuws: elke tweede donderdag van de maand organiseren we een Vide bijeenkomst. De onderwerpen zullen verschillen, maar altijd interessant en door de interactie en discussie met experts en...  Lees meer…

 3. Event 3 Nov

  Leergang Beleidsonderzoek met Impact - ScienceWorks

  ScienceWorks organiseert dit jaar wederom een Leergang Beleidsonderzoek met Impact. Deze keer vindt het plaats op 3, 10 en 17 november in Karel V, middenin Utrecht. Deelnemers en sprekers uit de wetenschap, overheid en bedrijfsleven...  Lees meer…

 4. Event 9 Nov

  Vide bijeenkomst

  Vanaf dit najaar doen we iets nieuws: elke tweede donderdag van de maand organiseren we een Vide bijeenkomst. De onderwerpen zullen verschillen, maar altijd interessant en door de interactie en discussie met experts en...  Lees meer…

 5. event
  Alle activiteiten

Designed by Dunes Multimedia - Technical support by Kingsquare