Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Overzicht van activiteiten

Regionale Bodemdagen Ketenhandhaving

Regionale Bodemdagen Ketenhandhaving

Slimmer en efficiënter handhaven met behulp van de HUM-BBK

Het LOM, SIKB, Bodem+ en de VROM-Inspectie organiseren in het eerste half jaar van 2009 zeven regiobijeenkomsten voor alle overheidsinstanties die zich bezighouden met bodemhandhaving. Om informatie uit te wisselen, nieuwe ontwikkelingen te bespreken en samenwerking te stimuleren. De bijeenkomsten zijn ook geschikt voor handhavers die maar een deel van hun toezichtstaken aan bodemonderwerpen besteden. Inschrijven kan vanaf begin februari via www.lom.nl. Deelname aan de bodemdagen is geheel gratis.

Nog steeds wordt in Nederland vervuilde grond opgemengd, illegaal vervoerd en gestort. Goed toezicht op grondstromen, bouwstoffen en bagger blijft hard nodig. Samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties die zich bezighouden met bodemhandhaving is noodzakelijk om de keten te kunnen sluiten.

HUM-BBK
Om het toezicht en de handhaving van het Besluit Bodemkwaliteit te ondersteunen is de HUM-BBK ontwikkeld. Deze HUM beoogt een praktisch hulpmiddel te zijn voor de toezichthouder en handhaver die daadwerkelijk met het BBK aan de slag gaat. Daarnaast is de HUM ook bedoeld om de samenwerking tussen de verschillende partners te bevorderen om overtredingen te voorkomen of te signaleren en ongedaan te maken.

Tijdens de regiobijeenkomsten zullen verschillende onderwerpen worden besproken.
• Hoe voorkom je dat je als gemeente wordt gebruikt als afvoerputje voor lastige partijen grond?
• Kunnen ook kleine gemeentes effectief gebruikmaken van de HUM BBK?
• Kan de samenwerking tussen gemeente, waterschap, politie en inspectie handhaven effectiever maken?
• Hoe vind ik ooit wat ik nodig heb in het Besluit Bodemkwaliteit?
• Hoe kan ik professioneel handelen om te voorkomen dat bouwstoffen verkeerd worden toegepast en bagger verkeerd wordt verwerkt?

De bijeenkomsten zijn gepland op 19 maart in Assen, 2 april in Zwolle, 9 april in Amsterdam, 16 april in Rijswijk, 23 april in Arnhem, 28 mei in Roosendaal en 4 juni in Eindhoven. Per bijeenkomst zullen maximaal 80 deelnemers kunnen worden geplaatst.

- Einde persbericht -

Voor meer informatie:
Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM) 070-3519705

printen Terug naar het overzicht Stuur het door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.