Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Overzicht van activiteiten

HEC Conferentie: teveel informatie, te weinig vertrouwen

Met veel plezier nodigen we u uit deel te nemen aan de HEC conferentie ‘Teveel informatie, te weinig vertrouwen’ op 27 november ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van HEC. De conferentie vindt plaats in het Fortis Circustheater in Scheveningen van 13:00 uur tot 19:00 uur.
Het thema is bijzonder actueel, gelet op de huidige mondiale kredietcrisis. Wij zijn van plan het vertrouwensvraagstuk te verkennen voor zover dat speelt binnen het publieke domein. Dat domein is de afgelopen jaren steeds complexer geworden. De verscheidenheid aan min of meer zelfstandig opererende publieke organisaties neemt toe. Daarnaast stelt de politiek ook steeds meer eisen aan deze organisaties en komt er steeds meer informatie over die organisaties beschikbaar. De burgers zien door de bomen het bos niet meer en worden bedoeld en onbedoeld op ’t verkeerde been gezet. Dit levert veel kritiek op over de dienstverlening van die publieke organisaties. Het gevoel groeit dat de invloed en controle van de democratie (gemeenteraad en Kamer) afneemt. Dit alles heeft tot gevolg dat het wantrouwen toeneemt van burgers naar overheid, van politiek naar uitvoeringsorganisaties en van professionals naar politiek en bureaucratie.
Deze toename van wantrouwen heeft tot gevolg dat de roep om verantwoording toeneemt met als gevolg nog meer informatie van publieke organisaties naar politiek en maatschappij. Het parlementaire stelsel is niet goed in staat de veelheid aan informatie goed te verwerken en te gebruiken; het wantrouwen overheerst.
De conferentie biedt een gebalanceerde mix van inhoudelijke discussies en ontspanning. Er zullen een aantal interessante keynote speakers spreken waaronder Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en Jacques Wallage, Burgemeester van de Gemeente Groningen.
Het thema zal verder worden uitgediept in het bekende spel ‘Twee voor twaalf’ onder leiding van Astrid Joosten. Twee teams zullen strijden om de eer, eventueel met uw hulp uit de zaal. Het eerste team staat onder aanvoering van Theo Hooghiemstra, adviseur bij HEC. Het tweede team wordt geleid door Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. Ook u kunt uw mening geven tijdens één van de drie discussiecafés waarbij in een informele en interactieve omgeving verschillende onderwerpen scherp worden aangesneden. De cafés hebben elk hun eigen onderwerp.
1.      Wie is er meer te vertrouwen? De overheid of het bedrijfsleven?
Philippe Raets, pSG Ministerie van BZK gaat in debat met Johan Schaberg, voormalig president directeur Blydenstein-Willink en columnist bij het NRC Handelsblad. Kunnen zij u overtuigen van hun standpunt?
2.      Privacy: schuilplaats voor het kwaad?
Privacy versus veiligheid. Onder leiding van Erik van den Emster gaan Sophie in 't Veld, lid europees parlement namens D66 en Sybrand van Haersma-Buma, lid van de CDA Tweede Kamerfractie de discussie met elkaar én met u aan.
3.      Vertrouwen in de dokter?
Zijn artsen en medische specialisten door zelfregulering in staat de kwaliteit te waarborgen of is overheidsregulering en toezicht noodzakelijk? Rien Meijerink, adviseur bij HEC en voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg, zal vertegenwoordigers van de betrokken partijen hierover aan de tand voelen.
 
U kunt zich aanmelden voor deze conferentie via onderstaand formulier of door een email te sturen aan
jubileum@hec.nl
Meer informatie: http://www.hec.nl/home/actueel/activiteiten/conferentie-teveel-informatie-te-weinig-vertrouwen/999
 


Locatie Fortis Circustheater te Scheveningen
printen Terug naar het overzicht Stuur het door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.