Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

 1. Home
 2. Activiteiten
 3. Overzicht van activiteiten

UvA Academy masterclass: Beleidsonderzoek voor Nieuwe Tijden

Masterclass Beleidsonderzoek voor Nieuwe Tijden

Inzichten en tools voor effectief onderzoek

In deze masterclass bespreken we hoe beleidsonderzoek (waar beleidsevaluatie een onderdeel van is) een rol kan spelen in het tot stand brengen van beter beleid. Dit doen we langs twee invalshoeken:

 1. We gaan in op hoe beleidsonderzoek kan helpen beter zicht en grip te krijgen op een beleidsomgeving die dynamischer en kritischer is. En hoe beleid geformuleerd en geïmplementeerd kan worden in een dergelijke ambigue omgeving.
 2. Door van relatief nieuwe ontwikkelingen binnen het beleidsonderzoek te laten zien wat ze kunnen.

Onder leiding van dr. Jos Mevissen komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Wat is de actuele functie van beleidsonderzoek in de huidige samenleving?
 • Hoe maak je beleidsonderzoek bruikbaar bij beleidsontwikkeling, implementatie en evaluatie? Hoe ga je om met uitdagingen?
 • Welke benaderingen van beleid zijn er en wat betekenen die voor de opzet van beleidsonderzoek en de rol van de onderzoeker?
 • Wat heb ik aan een beleidstheorie en hoe kan deze optimaal worden gebruikt?
 • Wat zijn onderzoekstechnieken die tussen een kwantitatieve en kwalitatieve aanpak in liggen en wat voegen die toe?
 • Wat heb ik aan big data; wanneer en waarvoor zijn ze wel en niet nuttig?
 • Welke onderzoeksmethoden kan ik inzetten om de afstand tussen burgers, zorgcliënten, werkzoekenden en beleid te overbruggen?

Docenten

De modules worden verzorgd door zeer ervaren sprekers uit wetenschap, beleidsonderzoek en beleid: Prof. dr. Tineke Abma (AmsterdamUMC en Leyden Academy on Vitality and Ageing), Prof. Dr. Hans Boutellier (VU), drs. Jeroen Kerseboom (Tweede Kamer), Prof. Dr. Frans Leeuw (emeritus Universiteit van Maastricht), Dr. Barbara van Mierlo (Wageningen University and Research), Dr. Valérie Pattyn (RUL), Drs. Ing. Lucien Vermeer (ICTU/Ministerie van BZK) en Dr. Miranda Witvliet (Regioplan Beleidsonderzoek).

Voor wie

Dit programma is voor o.a. onderzoekers, bestuurskundigen of managers bij de landelijke, provinciale, gemeentelijke overheid, leden van Rekenkamers of medewerkers van adviesbureaus.

Data

 • 23 november 2021
 • 30 november 2021
 • 7 december 2021
 • 14 december 2021
 • 11 januari 2022
 • 18 januari 2022
 • 25 januari 2022

Tijden & locatie

Van 14.00 tot 19.00 uur (inclusief een maaltijd), in Amsterdam. De laatste bijeenkomst vindt mogelijk plaats op locatie bij de Tweede Kamer.

Aanmelden met korting

Voor meer informatie kun je de brochure aanvragen. Leden van Vide ontvangen 10% korting op de deelnameprijs. Vul op het inschrijfformulier onder ‘Bijzonderheden’ in: Vide-BO21 en betaal € 2.515,50 i.p.v. € 2.795. Het cursusgeld is vrijgesteld van btw.

Vragen over het programma?

We vernemen het graag. Neem contact op met Maartje Luinenburg E: m.l.luinenburg@uva.nl, M: 06 41508690.

Over UvA Academy

Je blijven ontwikkelen op academisch niveau en tegelijk je carrière een boost geven? UvA Academy maakt de meest recente inzichten uit wetenschap en praktijk toegankelijk voor alle professionals. Onze kortlopende cursussen, masterclasses en executive programma’s helpen je om te gaan met vraagstukken van vandaag en morgen.Organisator UvA Academy
Website https://academy.uva.nl/content/programmas/beleidsonderzoek/bo.html
printen Terug naar het overzicht Stuur het door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.