Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Overzicht van activiteiten

Webinar VIDE Gedragsnetwerk: "Vergroot transparantie vertrouwen in het toezicht?"

Op 8 oktober namen Stephan Grimmelikhuijsen en Robin Bouwman u mee in het onderzoek dat zij samen met Femke de Vries deden.

 

Bekijk hier het webinar terug.
De presentatie kunt u hier bekijken. 

 

Van toezichthouders wordt steeds vaker verwacht dat ze informatie over hun toezicht en onder toezicht staande organisaties publiceren. Dat doen ze om burgers in staat te stellen keuzes te maken, om onder toezichtstaande partijen te bewegen zich aan wet- en regelgeving te houden en om verantwoording af te leggen. Een veel gehoord argument voor transparantie over toezicht is dat dit bijdraagt aan vertrouwen. Maar draagt transparantie wel bij aan het winnen van het vertrouwen van burgers? En is er afbreuk van het vertrouwen in sectoren als de toezichthouder publiceert dat er veel mis is in de sector?

In het webinar lichten Stephan en Robin hun onderzoek "Vergroot transparantie vertrouwen in het toezicht?" toe en dagen je uit om te bedenken hoe de inzichten uit dit onderzoek in jouw organisatie een rol spelen.

In hun boek - vanaf eind oktober verkrijgbaar bij Boom Uitgevers - krijgt de lezer, aan de hand van kwalitatieve en kwantitatieve analyses, diepgaand inzicht in de effecten van uiteenlopende vormen van transparantie op het vertrouwen van burgers in drie toezichthouders en sectoren. Dit boek laat zien dat transparantie bijdraagt aan het vertrouwen in de toezichthouder, zonder dat het afbreuk doet aan vertrouwen in een sector, zelfs als er sprake is van “slecht nieuws”. Er zijn echter wel verschillen tussen toezichtsdomeinen, waardoor in een aantal situaties andere communicatiestrategieën juist passender zijn.

Dit webinar wordt georganiseerd in samenwerking met het Programma Handhaving en Gedrag van het CCV.

Over de presentatoren:
Stephan Grimmelikhuijsen is universitair hoofddocent aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (Universiteit Utrecht)
Robin Bouwman is universitair docent aan het departement Bestuurskunde (Erasmus Universiteit Rotterdam)

 

Tijd: Webinar van 15.00-16.30 uur

printen Terug naar het overzicht Stuur het door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.