Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Overzicht van activiteiten

Vide bijeenkomst: "Winnaar Publicatieprijs 2014: Samenwerking van publieke toezichthouders met private vormen van extern toezicht"

Samenwerking van publieke toezichthouders met private vormen van extern toezicht
 

Overheidstoezichthouders worstelen vaak met de vraag wat hun relatie moet zijn met extern privaat toezicht. Dat toezicht wordt uitgeoefend door een heel scala aan (commerciële) actoren, zoals auditors, accountants, brancheorganisaties, keuringsbureau’s, NGOs en accreditatie- en certificeringsinstellingen.

 

Het doel van deze Vide-bijeenkomst is het uitwisselen van ervaringen van rijksinspecties, markttoezichthouders en andere overheidsdiensten met private vormen van toezicht en het beleid inzake samenwerking met extern privaat toezicht te doorgronden.

Tijdens de bijeenkomst zullen Marga Zuurbier (Inspectie SZW), Ivo Thijssen (AFM), Hajé Van Egmond (Instituut Bouwkwaliteit) en Han Pret (ILT) kort iets vertellen over de samenwerking met privaat toezicht op hun terrein en de voor- nadelen daarvan.

 

De concrete aanleiding voor deze bijeenkomst vormt de Vide Publicatieprijs 2014, die recentelijk aan Paul Verbruggen en Tetty Havinga werd toegekend voor hun artikel 'Metatoezicht op voedselveiligheid'. Daarin evalueerden zij de wijze waarop de NVWA het eigen toezicht inzake voedselveiligheid (mede) is gaan baseren op private kwaliteitssystemen.

 

Publiek-private samenwerking in het veld van toezicht is complex en niet zonder risico's. De discussie tijdens de bijeenkomst laat zich leiden door de volgende vragen:

  • Welke publieke toezichthouders werken samen met private vormen van toezicht?
  • Wat houdt die samenwerking concreet in?
  • Onder welke voorwaarden wordt er samengewerkt?
  • Wat zijn de voordelen van samenwerking?
  • Welke knelpunten en risico’s bestaan er?

 

Vide-leden worden uitgenodigd hun ervaringen met het thema te delen tijdens deze bijeenkomst om een beter zicht te krijgen op de bestaande praktijk en de mogelijke verschillen in beleid en aanpak tussen de verschillende publieke toezichthouders.


Datum: 16 juni 2015

Tijdstip: 15.00 uur tot 17.00 uur
Locatie:
Regardz La Vie, Lange Viestraat 351 te Utrecht (Klik hier voor een routebeschrijving)
Aanmelden: Aanmelden kan tot maandag 15 juni via secretariaat@videnet.nlLocatie Regard La Vie te Utrecht
printen Terug naar het overzicht Stuur het door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.