Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Overzicht van activiteiten

VB Noord: Integriteit in het lokaal bestuur

 

INTEGRITEIT IN HET LOKAAL BESTUUR

Op vrijdag 24 mei 2013 organiseert VB Noord een studiemiddag over Integriteit in het lokaal bestuur. De bijeenkomst vindt plaats van 14.00-17.00 in het provinciehuis te Groningen. De studiemiddag begint met presentaties van:

  • Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee,
  • Sacha Spoor, integriteitsdeskundige van de Universiteit Nyenrode
  • Toon Kerkhoff, Universiteit Leiden, auteur van Public Values and Political Corruption in The Netherlands

Naast een plenair deel zijn er werkgroepen over integriteitsdilemma’s, integriteitsbeleid, en politieke integriteit.

Integer openbaar bestuur – daar moet de burger op kunnen vertrouwen. Maar hoe zorg je daar voor? “Een beetje integer kan niet”, zei ooit de minister van Binnenlandse Zaken Ien Dales. In theorie is dat natuurlijk zo. Maar in de praktijk worden politici en ambtenaren soms geconfronteerd met lastige keuzes, glijdende schalen en dilemma’s. En uitglijden kan zomaar gebeuren, getuige de incidenten die de media ons melden. Maar uitglijders zijn te voorkomen en het maken van integere keuzes is te leren. Deze studiemiddag gaat daar over. Over politieke integriteit, sociale integriteit en zakelijke integriteit. Drie deskundige inleiders geven, elk vanuit een eigen optiek, een algemeen beeld van problemen en oplossingen rond integriteit.

In drie workshops wordt geoefend met verschillende aspecten van integriteit. Hoe goede keuzes te maken bij ethische dilemma’s? Sacha Spoor van de Universiteit Nyenrode zoekt met u naar de juiste keuze. Wat is integriteitsbeleid en hoe geef je daaraan uitvoering? Over deze vraag gaat kapitein Joris Baten van de Koninklijke Marechaussee met u in debat. Kunnen ondernemende politici integer zijn? Henriëtte Bout van het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam stelt deze vraag aan de orde. Kom en doe mee aan de discussie over dergelijke vragen!

U kunt zich aanmelden via de website: www.vbnoord.nl. Deelname aan de bijeenkomst kost €45, -. Voor studenten en medewerkers van gemeenten met een deelneming in de VB Noord is de bijeenkomst gratis. Heeft u nog vragen of opmerkingen? Mail dan aan info@vbnoord.nl.

VB Noord stelt zich ten doel het uitwisselen van kennis en ervaring op het terrein van de bestuurskunde, tussen praktijkbeoefenaren onderling en tussen de praktijk en de academie. Hiertoe organiseren we kwalitatief hoogwaardige, maar betaalbare bijeenkomsten in het Noorden van het land.

 Toegangsprijs 45,00
Locatie Het Provinciehuis te Groningen
Website http://www.vbnoord.nl
printen Terug naar het overzicht Stuur het door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.