Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Overzicht van activiteiten

Vide Bijeenkomst: "Op weg naar evidence based toezicht"

Op weg naar evidence based toezicht. Het onderzoek naar effecten van toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is verantwoordelijk voor het toezicht op de gezondheidszorg zodat burgers kunnen vertrouwen op de kwaliteit van zorg. Onderzoek naar de effectiviteit van het toezicht kan de IGZ helpen zichzelf te blijven verbeteren en de juiste keuzes te maken: wanneer kan de inspectie het beste welke toezichtactiviteiten inzetten? Keuzes zijn nodig, omdat de IGZ toezicht houdt op de uitvoering van vijfentwintig wetten door achthonderdduizend zorgverleners en drieduizend instellingen. Ook kan de IGZ op deze manier verantwoording afleggen aan de samenleving over het succes van de aanpak en de effecten ervan op de zorg. De Raadscommissie voor Gezondheidsonderzoek van de Gezondheidsraad heeft in kaart gebracht in hoeverre het mogelijk is te meten of de toezichtactiviteiten van de IGZ effect hebben gehad op de kwaliteit van het zorgproces en de volksgezondheid. In deze presentatie zal worden ingaan op de inhoud en de aanbevelingen van dit advies. Voor andere toezichthouders, die in de toekomst  onderzoek naar de effecten van toezicht willen opzetten, is dit advies zeer relevant.

Saskia Pluijm is bewegingswetenschapper en epidemioloog. Zij startte haar loopbaan in 1996 bij het Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek (EMGO) van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij deed daar onderzoek naar risicofactoren en gevolgen van vallen en fracturen bij ouderen, waarop zijn in 2001 promoveerde. Na haar promotie onderzoek heeft ze verschillende onderzoeksprojecten naar de gezondheid en het functioneren van ouderen opgezet en gecoördineerd.

Van 2005 tot 2008 was ze als senior onderzoeker verbonden aan het ErasmusMC te Rotterdam, waar zij onderzoek deed naar de ontwikkeling van risicoscores die gebruikt kunnen worden in de klinische praktijk. Na een kort verblijf in de VS (Boston) werkte zij de afgelopen twee jaar als wetenschappelijk secretaris voor de Gezondheidsraad. Hier schreef ze onder andere het advies over onderzoek naar de effecten van toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Datum:           donderdag 9 juni 2011
Tijdstip:         15.00 uur tot 17.30 uur 
Locatie:          Regardz La Vie te Utrecht (klik hier voor een routebeschrijving)
Aanmelding: voor 7 juni a.s. via een e-mail aan secretariaat@videnet.nl
Kosten:          aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden

(Voorlopig) Programma:
15.00 - 15.10 uur    Ontvangst
15.10 - 15.15 uur    Welkom en opening door dagvoorzitter Vide
15.15 - 16.30 uur    Inleider: Saskia Pluijm
16.30 - 17.00 uur    Zaaldiscussie
17.00 uur                Afronding en aansluitend een borrel
17.30 uur                Einde programma 

Klik hier voor de presentatie van Saskia Pluijm

 Toegangsprijs gratis
Organisator Vide
Locatie Utrecht
Primaire doelgroep Leden van Vide
Secundaire doelgroep Alle geintresserden in het onderwerp
Wijze van aanmelden Via email aan: secretariaat@videnet.nl
printen Terug naar het overzicht Stuur het door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.