Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Overzicht van activiteiten

Vide bijeenkomst: "Systeemtoezicht: een seminar over de condities en werking van systeemtoezicht in zes sectoren".10 september 2009 
Er waren 52 personen aanwezig in het Vergadercentrum Hoog Brabant te Utrecht. De geslaagde bijeenkomst werd afgesloten met een borrel en had men de mogelijkheid na te praten. 

Hier kunt u de presentatie van de dr. Jan-Kees Helderman downloaden. 


UITNODIGING

Hierbij willen wij u graag uitnodigen voor de bijeenkomst "Systeemtoezicht: een seminar over de condities en werking van systeemtoezicht in zes sectoren" op donderdag 10 september 2009 van en voor mensen uit de wetgevingswereld, de inspecties en andere toezichthoudende organisaties.

De laatste tijd wordt ‘systeemtoezicht’ steeds vaker genoemd als een alternatief voor klassiek overheidstoezicht op uitkomsten. Systeemtoezicht concentreert zich niet zozeer op de output en outcome, maar op de bedrijfsprocessen en strategieën die tot die uitkomsten leiden en de interne procedures en borgingssystemen in bedrijven of sectoren die de naleving van regels en normen bewaken. Systeemtoezicht, zo is de verwachting, zal leiden tot lagere toezichtlasten en een groter lerend vermogen van toezichthouders en onder toezicht gestelden. Komen deze verwachtingen uit en onder welke condities is systeemtoezicht een geschikt alternatief voor klassiek overheidstoezicht?

Om deze vragen te beantwoorden hebben dr. Jan-Kees Helderman en dr. Marlies Honingh, beide verbonden aan de opleiding Bestuurskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Center for Policy Analysis, in opdracht van de Interdepartementale werkgroep "Handhaving en Gedrag" en het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie, onderzoek verricht in een zestal sectoren waarin sprake is van systeemtoezicht. In dit seminar worden de resultaten van het onderzoek toegelicht. Het seminar begint met een presentatie door dr. Jan-Kees Helderman, gevolgd door discussie.

Het onderzoek is gepubliceerd in de reeks “Handhaving en Gedrag” van Boom Juridische Uitgevers (http://www.boomuitgeversdenhaag.nl/)

Datum:               donderdag 10 september 2009 
Tijdstip:             15.00 uur tot 17.00 uur (wordt afgesloten met een borrel tot 18.00 uur)
Locatie:             Hoog Brabant Vergadercentrum te Utrecht     
Aanmelding:    voor 1 september a.s. via een e-mail aan secretariaat@videnet.nl
Kosten:             aan deze bijeenkomst zijn geen kosten verbonden

Programma:
15.00 - 15.15 uur    welkom en agenda
15.15 - 16.00 uur    presentatie door dr. Jan-Kees Helderman
16.00 - 17.00 uur    discussie
17.00 uur                afronding en borrel

Wij hopen u op donderdag 10 september a.s. te mogen begroeten.Locatie Hoog Brabant Vergadercentrum te Utrecht
printen Terug naar het overzicht Stuur het door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.