Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.

  1. Home
  2. Activiteiten
  3. Overzicht van activiteiten

Dag van de Inspecteur

 


15 oktober: Dag van de Inspecteur

De Inspectie van het Onderwijs, de Arbeidsinspectie, de douane… zomaar een greep uit de toezichthouders in Nederland. Ze brengen bezoeken aan bedrijven en organisaties. Soms gezamenlijk, maar meestal afzonderlijk van elkaar. En zonder hun bezoeken op elkaar af te stemmen. Dat moet beter. Daarom is het rijksbrede programma Vernieuwing Toezicht opgezet. Doel is dat de toezichtslast met 25% vermindert en dat inspecteurs effectiever en efficiënter werken.
Wat betekent de vernieuwing van het toezicht voor de inspectiemedewerkers? Die vraag stond centraal tijdens de Dag van de Inspecteur, die op 15 oktober 2009 gehouden werd. De dag werd georganiseerd door Bureau Inspectieraad. Inspectiemedewerkers konden workshops volgen over de inzet van ict bij toezicht, hoorden hoe inspecteurs in het buitenland hun werk doen en kregen de gelegenheid om hun beste idee voor de vernieuwing van het toezicht te presenteren. Op een heuse stip, met kritische jury. Tussendoor kregen ze kledingadvies, kwamen ze in beweging met Tai-Chi en maakten ze een uitje met een imker.
Kortom: inspecteurs werden gestimuleerd om te investeren in hun eigen professie. Dat investeren gebeurde overigens niet alleen tijdens de Dag van de Inspecteur, maar gebeurt bijvoorbeeld ook tijdens de Ervaringsdag, die Bureau Inspectieraad organiseert. Tijdens de Ervaringsdag ervaren inspecteurs zelf hoe het is om de geïnspecteerde te zijn. Ze ontdekken daardoor nieuwe manieren om hun werk te doen.
Tijdens de Dag van de Inspecteur werden drie VT-trofeeën uitgereikt. Daarmee werden de mensen die werken aan de vernieuwing van het toezicht, beloond. De trofeeën werden uitgereikt aan de Voedsel en Waren Autoriteit, Chemelot (een groot industriecomplex in Limburg, waar bedrijven en overheden via een gezamenlijk loket contact hebben over het toezicht) en <naam> van de <naam inspectie>.
Meer informatie staat op www.inspectieloket.nl.

 


De toekomstreis van toezicht. Onder deze prikkelende naam vindt op donderdag 15 oktober 2009 de Dag van de Inspecteur plaats. De locatie is de Meervaart in Amsterdam. Tijdens dit grote evenement word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en trends in toezichtland. Je maakt ook kennis met honderden collega's die net als jij toezicht houden voor een van de rijksinspecties. Naast een plenair programma worden vijftien verschillende deelsessies gehouden. Hierbij is voor elk wat wils. Zo kun je deelnemen aan een masterclass voor ervaren inspecteurs. Verder zijn er onder meer deelsessies rond e-Inspecties, zoeken op internet, omgang met agressiviteit, systeemtoezicht, handhavingstijlen, vertrouwen, intuïtie, toezicht in het buitenland en effectmeting. Ook tijdens pauzes en onderbrekingen in het programma vinden tal van activiteiten plaats. Bijvoorbeeld een korte workshop zelfverdediging, een cursus Tai-Chi voor beginners, kledingadvies en presentatietechnieken.

Werk je bij een rijksinspectie? Dan is deelname aan de dag gratis. Andere deelnemers betalen 350 euro. 

Voor meer informatie en inschrijven kun je terecht op http://www.inspectieloket.nl/.

VT-Troffee

"Allerlei inspectiemedewerkers zijn bezig met de vernieuwing van het toezicht (VT). Ze zorgen ervoor dat het toezicht effectiever en efficiënter wordt. En dat moet natuurlijk beloond worden! Daarom reikt de Inspectieraad tijdens de Dag van de Inspecteur trofeeën uit aan:

· De VT-inspecteur van het jaar
· Het VT-project van het jaar
· De VT-organisatie (of onderdeel daarvan) van het jaar

Ad 1 VT- inspeceur van het jaar
Ken je een inspecteur die goed samenwerkt met mensen binnen en buiten de inspectie? Iemand die zijn eigen kennis en die van anderen gebruikt en deelt? Die uitgaat van vertrouwen en de eigen verantwoordelijkheid van een bedrijf of instelling? Een inspecteur die hard is op de inhoud en zacht op de relatie? Die gedrag en handelswijze aanpast op de persoon en op de situatie? Geef deze inspecteur dan op als VT-inspecteur van het jaar!

 

Ad. 2 VT-project van het jaar
Kenmerken: samenwerkend, effectief, efficiënt, motiverend, nalevingverhogend, beperkte last, selectief, slim ingezet, innovatief, vertrouwen, etc.

Ad 3. Organisatie van het jaar
Het gaat hier om een organisatie-onderdeel die structureel op VT-manier werkt: gesloten beleidscyclus, bewust van lasten, transparant, innovatief, vertrouwen, samenwerkend, smart-doelen, effect-meting etc. etc.

De nominaties worden door een deskundige jury beoordeeld. In de jury zitten in ieder geval de voorzitter van Vide, een ervaren inspecteur en een oud-IG. De winnaars wordt tijdens de Dag van de inspecteur bekend gemaakt.

 

 

 

 

 

   Locatie de Meervaart in Amsterdam
printen Terug naar het overzicht Stuur het door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van Vide en neem een gratis abonnement op Vide Nieuws: onze nieuwsbrief.